ALGEMENE KINESITHERAPIE
IOnze kinesitherapie steunt op 2 pijlers:
Sportblessures behandelen we voornamelijk met manuele therapie. Specifieke behandeltechnieken zoals myofasciale therapie, kinesiotaping,... worden ook gebruikt om tot een verantwoorde, vroegtijdige sporthervatting te komen. Door oefentherapie en functionele training in te lassen, breiden we het lichaam voor op de sportspecifieke belasting van de patient in kwestie.
Bij de intake gebeurt er steeeds een screening van iedere patient en een bespreking van zijn/haar probleem. Na een klinisch onderzoek stellen we de gepaste behandeling in, met duidelijk vooropgestelde doelen en tussentijdse evaluaties om tot de beste resultaten te komen. Aandacht voor het individu en zijn mogelijkheden staan steeds centraal.
MANUELE THERAPIE
IIn een eerste gesprek zullen wij o.a. vragen naar het onstaan van de klachten, vanneer ze optreden, hoelang ze bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij we de houding en het bewegen beoordelen en, met specifieke bewegingen, de gewrichten onderzoeken.
Op grond van deze gegevens kunnen we een diagnose stellen. Samen met de patient en de verwijzend arts zullen we beslissen of er behandeld kan worden en of de patient terug gaat naar de verwijzend arts met een verslag van ons. Als er behandeld gaat worden, dan zal deze behandeling niet alleen tot doen hebben de functie van de gewrichten te verbeteren. Ook de houding en beweging tijdens werkzaamheden, hobby's en sport zal geoptimaliseerd worden. Tijdens de behandeling maken we gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. Wij proberen de verminderde beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren.
Soms vullen we deze behandeling aan met manipulaties (in de volksmond ook 'kraken' genoemd). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid worden gehoord. De meeste patienten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk. Let op: een manueel therapeut zal niet altijd manipuleren. Enkel wanneer dit duidelijk aangewezen is zal deze behandelingstechniek gebruikt worden.
Door deze prikkelingen gaan er veranderingen optreden. Stapsgewijs wordt het zelfgenezend vremogen 'wakker' gemaakt. Om het lichaam de kans te geven om de prikkel te verwerken, wordt er na enkele rolbewegingen een pauze ingelast. De patient wordt daarbij, indien mogelijk, even alleen gelaten. De behandeling is pijnloos en niet belastend. Er wordt geen fysieke kracht gebruikt. De techniek gaat ervan uit dat in zeer veel gevallen het lichaam zichzelf kan herstellen. Dit zelfherstellend vermogen is constant actief. Door de enorme hoeveelheid prikkels die de hersenen te verwerken krijgen komt het geregeld voor dat er een storing in de communicatie plaats vindt, met als gevolg dat er geen spontaan herstel optreedt. Deze methode geeft aan het lichaam weer het signaal om tot hoerstel over te gaan. Op deze manier komt er weer balans en kunnen veel acute en chronische klachten verdwijnen.
Met het prikkelen van het bindweefsellaagje van de spier wordt niet alleen een lokale reactie bereikt, maar vinden ook veranderingen in corresponderende plaatsen in het lichaam plaats. Naast het verhelpen van lichamelijke problemen, zien we ook vaak uitkomst bij emotionele processen.
Osteopatische technieken en andere aanvullingen worden door uw osteopaat toegepast en uitgelegd indien nodig. Let vooral op de raadgevingen die u meekrijgt en die gedurende de eerste periode goed moeten worden opgevolgd.
PRINCIPE: Al onze problemen worden veroorzaakt door beperkingen op het niveau van volgende systemen: parietaal - visceraal - craniaal. Deze beperkingen worden onderhouden door de weke delen die in spasme gaan en zo verkortingen uitlokken (retracties) en alzo de kracht verminderen.
WERKWIJZE EN BEHANDELINGEN
- vragen naar aard en duur letsel, enzo..
- Functioneel onderzoek: passieve testen, actieve testen, weerstandstesten, meten van het beenlengteverschil, palpatie, ondervraging en visuele observatie
- Behandelingsmethoden: